DASK
Coğrafi özellikleri nedeni ile doğal afetlere açık bir konumda olan ülkemizde, DASK ile bu afetlerin olumsuz etkilerini en aza indirmek mümkün! DASK sigortası, yasalar tarafından 1999 yılında 17 Ağustos depreminden sonra Eylül ayında zorunlu hale getirilmiştir. Doğal afetler yapıları gereği zamanı ve süresi belli olmayan durumlardır. Bu nedenle ani gelişen ve ülkemizde sık sık meydana gelen deprem felaketinden kendinizi ve sevdiklerinizi koruyup güvende hissetmeniz için DASK sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin.
Türkiye’de deprem riskinin yüksek olması nedeniyle, deprem sonucu meydana gelebilecek maddi zararların karşılanabilmesi ve depremzedelere yardım edilebilmesi amacıyla bu sigorta türü 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında zorunlu hale getirilmiştir. Bu yasa gereği, DASK olmadan ev satışı, ev kredisi kullanma, elektrik-su-doğalgaz hizmetlerini açtırma gibi birçok işlemi tamamlamak mümkün değildir. Türkiye genelinde bulunan binaların tamamı, deprem sigortası kapsamına alınmak zorundadır.
Zorunlu Deprem Sigortanızı yaptırırken UAVT kodunuzu veya adresinizi doğru bir şekilde belirtip, bina yapı tarzı ve daire metrekare ölçüsü gibi bilgileri doğru ve eksiksiz girdiğinizden emin olmanız önemlidir. Bu bilgiler yanlış beyan edilirse yaşanacak hasar durumlarında mağduriyet yaşanabilmektedir.
Zorunlu Deprem Sigortası, binanızda deprem ve depremin doğrudan sebep olduğu riskler için güvencesi devlet tarafından sağlanan ve yapılması zorunlu olan bir sigorta türü iken konut sigortası isteğe bağlı ve deprem ile beraber pek çok teminatı içerebilen bir sigorta türüdür. Konut sigortasında eşya ve mallara da teminat verilebildiği için poliçeyi sadece tapu sahibi değil kiracı da yaptırabilir. Konut sigortasına deprem riski dahil edildiğinde olası bir deprem sonucunda DASK poliçesi limitlerini aşan zararlar güvence altına alınabilir.
DASK Nasıl Yapılır?
- Sigortalının adı, adresi, cep telefonu numarası, T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası (tüzel kişiler için)
- Sigortalanacak binanın açık adresi (UAVT Kodu), tapu bilgileri, inşa yılı, yapı tarzı, toplam kat sayısı, hasar durumu.
- Meskenin metrekare cinsinden brüt yüz ölçümü ve kullanım şekli.